Ariernas land

Iran eller Aryānām khshathram (”ariernas land”), som det kallades på forniranska, har gett liv åt en av världens mest storslagna civilisationer. Alla som är bekanta med antikens historia har hört talas om Herodotus berättelser om de persiska storkungarna, krigen mellan Iran och Grekland, och zoroastriska magerna, Lukasevangeliets ”vise män”. Men det är få som känner till mycket mer om den iranska civilisationen än det som har förmedlats ur västerländska källor. För många svenskar väntar Iran - dess land och kultur - ännu på att upptäckas!

Irans lockelse har länge fascinerat och fängslat europeiska resenärer till Orienten. Den förste svensken som besökte landet efter vikingatiden var upptäcksresanden Bengt  Oxenstierna, mera känd som Resare-Bengt. Han togs år 1617 emot vid det safavidiska hovet i Isfahan och trädde i krigstjänst hos Shah Abbas den store. Sedan 1700-talet har kontakterna mellan Sverige och Iran i huvudsak präglats av handel, först med siden och mattor och på senare tid med teknologi och livsmedel.

Idag har Iran, som sedan urminnes tider varit omtalat för sin gästfrihet, sakta slagit upp dörrarna för utländsk turism. Vare sig man vill åka skidor i Alborz-bergen norr om Teheran, upptäcka gränderna i Shiraz medeltida basar, besöka moskéer och och pröva vattenpipa i Isfahans tehus eller gå i butiker och bada på ön Kish i Persiska viken har landet mycket att erbjuda. Det är få resenärer som lämnar Iran utan en känsla av förundran och aktning för dess vänliga folk, mångskiftande landskap och praktfulla kultur.