Basarer & hantverk i Iran 

Ø      Basarer: Vill man shoppa hantverk i Iran kan man hitta det mesta men man får vara beredd på mycket köpslående. Hantverk fyndar man i basaren där man kan vandra omkring i timmar och pruta över en kopp te. I ordinarie butikerna är priserna däremot fasta. Särskilt förmånliga priser har affärer som drivs av den statliga Iran Handicraft Organisation. I basarerna hittar du guld- och silverföremål, handgjorda mattor, lädervaror, sirliga mässing- och kopparföremål, bomulls- och silkestyger, orientaliska parfymer och kryddor. Varje stad i Iran har en basar som specialiserat sig på vissa särskilda varor. Yazd är exempelvis den mönstergilla platsen för att köpa silke, Kashan erbjuder väldoftande rosenvatten och granatäpple medan Mashhad är berömt för sin fina saffran och vackra turqoise-smycken. Även de stora hotellens shoppingscentra säljer souvenirer och hantverk. Till Irans främsta basarer hör Qaisariyya i Isfahan och Vakil i Shiraz. Teherans basarområde har tyvärr minskat i betydelse allteftersom kvalité och utbud har sjunkit. Även om det inte har kvar mycket av sin svunna orientiska tjuskraft är det definitivt värt en rundvandring. I Teheran finns ett stort antal av souvenirbutiker även samlade på Nejatollahi-gatan i centrala stan.

  

Ø      Mattor: Mattor är Irans viktigaste kulturella varumärke och för en perser är en matta mycket mer än bara någonting som man täcker golvet med. En persisk matta är ett tecken på rikedom, en investering, och en integrerad del av det dagliga kulturella och religiösa livet. Persiska mattor är världsberömda och håller ännu en mycket god kvalité. Vid sidan av de traditionella regionala motiven finns idag en variation moderna motiv, däribland personporträtt. Handväverierna tyvärr börjat ersättas av moderna fabriker vilket lett till att de traditionella vävmetoderna övergivits på sina håll. På grund av de stränga restriktionerna för mattexport är det lämpligast att köpa matta av en butik som har exportlicens och som kan skicka mattan hem till Sverige mot förbetalning. Innan man köper en matta kan det vara värt att jämföra med priserna i Sverige eftersom många svenska handlare säljer mattor för bara lite mer än vad man får betala i Iran inklusive fraktkostnader. Det tar ungefär en månad att få mattan skickad till Sverige. Se vidare, www.iran-export.com  

Ø      Öppettider: Butikerna är vanligen öppna 8.00 – 20.30 (vinter) och 9.00 – 21.00 (sommar). Många butiker har stängt på eftermiddagen för en ”siesta” (mellan 13.00 – 16.00). Observera att öppettider kan variera men att de flesta butiker håller stängt på den iranska weekenden, d v s torsdageftermiddag och fredag. 

Ø      Prutning: I basaren finns det prutmån överallt där det inte står "fixed prices". Man förväntas även pruta på souvenirer och hantverk i butiker som inte har fasta priser.