Hotell i Iran

 Ø      Allmän information: I Iran finns goda möjligheter till nattlogi som sträcker sig från enklare gästhus, s k mosaferkhana, till storstädernas femstjärniga hotell som håller god internationell standard. Landet saknar en vandrarhemskultur i europeisk bemärkelse och lågbudget resenärer kan därför vända sig till de två-stjärniga hotellen som har överkomliga priser. Utcheckning sker som regel kl. 14,00. Se vidare, www.itto.org/accommodation

 

Ø      Bushehr:

Delvar*** – är beläget på promenadavstånd från Gamla stan och basaren, rymliga rum med luftkonditionering, utsikt över Persiska viken, rymmer en restaurang, en coffee shop och en souvenirbutik.

Jahangardi** - är centralt beläget på strandpromenaden, enkla spartanska rum med havsutsikt och luftkonditionering, rymmer en restaurang och en souvenirbutik. 

Ø      Hamadan:

Abu Ali*** - är beläget i södra delen av stan, har rymliga rum med kyl och satellit-TV, rymmer en restaurang och en bokhandel.

Baba Taher*** - är beläget vid Baba tahers mausoleum, ett utmärkt hotell, har rymliga rum med kyl, luftkonditionering och satellit-TV. Frukostbuffé ingår.   

Ø      Isfahan:

  

Abbasi**** - är byggt i form av en traditionell karavanseraj. Alla rum har balkonger som vetter mot hotellets privata trädgård. Rymmer en restaurang, en coffe shop och affärer. Frukost ingår. Se vidare, ww.abbasihotell.com

Ali Qapu**** – är centralt beläget och rymmer en restaurang, en coffee shop, affärer, swimming pool och sauna. Frukost ingår.

Aria** - ligger beläget i ett lugnt område. Rummen har badrum och ibland balkong. Frukost ingår.

Tourist** - är centralt beläget och har enkla och rena rum med badrum. Se vidare, www.esfahantouristhotel.com 

Ø      Kashan:

Golestan Inn* - ligger i basarområdet och har enkla och rena rum med gemensamma badrum.

Sayyah** - enklare medelklasshotell som rymmer en restaurang. Har parkeringsmöjligheter. Frukost ingår. 

Ø      Kerman:

Akhavan*** - ligger i centrala stan med promenadavstånd till de flesta sevärdheter, har halvlyxiga rum med kyl och satellit-TV, rymmer en souvenirbutik. Mycket vänlig personal. Frukost och sightseeing ingår.

Kerman Grand Hotel**** - ligger ca 1km väster om centrala stan på vägen till flygplatsen, har smakfulla och rymliga rum, rymmer tre restauranger, en souvenirbutik, ett traditionellt tehus och en swimmingpool. Frukost ingår.

Guest House Milad** - ligger i centrala stan med promenadavstånd till de flesta sevärdheter, har enkla rum utan badrum, vänlig personal, hotellets kök står till gästernas förfogande. 

Ø      Kish:

Amir Kabir*** - ligger på öns sydöstra hörn, har bungalows med tre bäddar och kök, satellit-TV och luftkonditionering.

 

Darius Grand Hotel***** - ligger på öns östra del, är byggt med akemenidernas Persepolis som förebild, har rymliga rum med satellit-TV och kyl, rymmer restauranger, coffe shops, en konferensanläggning, en öppen amfiteater, en sportanläggning och en trädgård på takterassen. Hela området påminner om Las Vegas eller Kanarieöarna vilket inte är så förvånande eftersom ägaren förvaltar flera hotell på just Kanarieröarna. Frukost ingår.

  

Khatam** - ligger på öns norra del, har enkla rum med bad, satellit-TV och kyl.  

Ø      Mashhad:

Alborz Guesthouse** - är centralt beläget nära basaren, har enkla rum med dusch.

Grand Atlas**** - är centralt beläget nära basaren och imamens helgedom, har rymliga rum med utsikt över helgedomen. Frukost ingår.

 

Homa 2***** - är beläget i nordöstra Mashhad, har rymliga rum med satellit-TV och kyl, rymmer tre restauranger, en swimming pool, ett spa och en coffee shop. Frukost ingår.

Razi*** - ligger beläget i ett lugnt område med promenadavstånd till basaren och imamens helgedom, har rymliga rum med satellit-TV och kyl. Frukost ingår. 

Ø      Ramsar:

Caspian Suites*** - är ett lägenhetshotell som ligger centralt beläget, rymliga dubbelrum med kök, kyl, satellit-TV och bad.

 

 

Azadi Hotel (Ramsar Grand Hotel)**** - ligger centralt beläget med utsikt över hela staden, nykolonial stil, rymliga rum med TV och kyl. Frukost ingår.   

Ø      Shiraz:

Anvari** - ligger centralt beläget, har rum med badrum och kyl, välkomnande atmosfär och vänlig personal.

  

Eram*** - ligger centralt beläget på stadens huvudgata, har rymliga rum med stora bäddar, kyl, satellit-TV, rymmer en restaurang och en 24-timmars coffee shop. Mycket vänlig personal, arrangerar utflykter. Frukost ingår.

Esteghlal** - ligger centralt beläget på en av huvudgatorna nära basaren och har enklare rum endast med dusch, arrangerar utflykter.

Kowsar*** - ligger centralt beläget i närheten av Eram, har rymliga och bekväma rum med kyl och satellit TV. Trevlig personal. Parkeringsmöjligheter finns.  

Ø      Tabriz:

Azerbaijzan*** - ligger centralt beläget i närheten av basaren, har rymliga rum med moderna badrum. Frukost ingår.

  

Elgoli***** - ligger beläget 8km sydost om Tabriz på toppen av Elgoli-parken, har rymliga rum med satellit-TV och kyl, rymmer restauranger, butiker, ett kafé, en swimming pool och en konferensanläggning. Frukost ingår.

Golshan** - ligger beläget bredvid Tabriz museum i lugnt kvarter, enkla rum med utsikt mot Blå moskén eller Aynali-bergen, rymmer en restaurang.

Tabriz International**** - ligger beläget ca 1km från basaren, har rymliga rum med fin utsikt, rymmer en doffe shop och souvenirbutik. Frukost ingår. 

Ø      Teheran:

Azadi***** - är beläget i norra Teheran nära den Internationella mässan, rymmer flera restauranger, coffee shops och affärer. Frukost ingår. www.azadigrandhotel.com

Dizin**** - är ett slitet lyxhotell som ligger beläget precis intill liften i skidorten Dizin norr om Teheran, rymliga rum med hisnande utsikt, rymmer en restaurang och flera butiker, förhållandevis dyrt.

  

Esteghlal**** - är beläget i norra Teheran, rymmer flera restauranger och affärer. Frukost ingår.

Ferdosi*** - är centralt beläget, är en gammal favorit som rymmer en restaurang och en coffee shop. Frukost ingår.

  

Homa**** - är beläget i norra Teheran mellan Vanak-torget och Mellat parken, rymliga rum med satellit-TV och kyl, rymmer en restaurang, en coffee shop och butiker. Frukost ingår.

  

Laleh**** - är centralt beläget, rymmer tre internationella restauranger, en bokhandel, en souvenirbutik, en coffee shop och ett business centre. Frukost ingår.

Mashhad** - är centralt beläget, ett bra alternativ för lågbudgetresenärer. Vänlig personal och internet-faciliteter.

  

Melal Apartment**** - är beläget i norra Teheran nära Mellat-parken, har rymliga rum med satellit-TV och kyl, rymmer en swimming pool på terassen, en jacuzzi och sauna, ett gym, butiker, ett kafé och två restauranger. Arrangerar transport till/från flygplatsen. Se vidare,  www.melal.com

Naderi** - är centralt beläget och det bästa alternativet för lågbudgetresenärer. Det är väl beläget och har prydliga rum med privata badrum. Hotellet är granne med en berömd coffee shop.

Omid*** - är centralt beläget nära universitetsområdet, vänlig personal och rymliga moderna rum, rymmer en restaurang, frukost ingår..

Ø      Yazd:

Jahangardi Inn**** - ligger beläget nära tågstationen på promenadavstånd från Gamla stan, rymliga attraktiva rum, rymmer en restaurang, en coffe shop och en souvenirbutik, vänlig personal. Frukost ingår.

Malek ol-tojjar*** - ligger centralt beläget inne bland smala gränder i närheten av basaren och Amir Chakhmaq-torget, inrymt i ett gammalt qajariskt palats med traditionell persisk inredning, små rum med bad, rymmer en utmärkt traditionell restaurang och ett tehus, är en av de trevligaste hotellupplevelserna i Iran. Missa inte serveringen vid springbrunnen inne på den täckta gården eller bakom färgade glasrutor i smårum.

Safaieh**** - ligger beläget i södra delen av stan, har rymliga lyxiga rum, rymmer en fin restaurang och en förtjusande trädgård. Frukost ingår.