Restauranger i Iran

Ø      Matkultur: Det persiska köket tillhör en av de främsta i världen. Fastän det har satt sin prägel på matkulturen i flera omgivnande länder skiljer det sig från normen i Mellanöstern. Kosten består i grunden av ris, bröd, färska grönsaker, frukt och yogurt. Ris heter berenj men kallas polo när det lagas tillsammans med andra ingredienser som nötter, fruktstrimlor och kryddor, eller chelo när det lagas med kött och kyckling. Saffran, muskot och kardemumma används ofta för att krydda riset och ge det färg. I Iran äter man vanligen soppa (ash, soup) till förrätt. Iranskt bröd som heter nun finns i en rad olika former, däribland lavash (platt och tunt), sangak (ovalt, tjockt och gräddas på en bädd av stenar), taftun (ovalt, krispigt och tjockt) och barbari (krispigt och med  polerad yta).

Ø      Huvudrätter: Till huvudrätt äter man vanligen någon form av kebab, gryta (khoresht), dolmar (dolma), stuvat lamm (abgusht) eller anka (fesenjan; med granatäppeljuice och valnötter). En populär delikatess som man äter på morgonen är kalle pache (”en slags soppa på fårskalle”) som innehåller öga, hjärna, tunga och fötter! 

Ø     Desserter: Iran har även ett rikt utbud av efterrätter och konfekt som skiljer sig från region till region. Ishahan är känt för sin gaz (pistachnougat), Yazd för sin pashmak (sockervadd), Qom för sin sohan (spröda pistaschkaka) och Kerman för sin kolompe (daddelkaka) osv.   

Ø      Drycker: Te är nationaldryck i Iran och serveras svart och starkt. Vill man dricka äkta persiskt te skall man gå på ett traditionellt qahva-khana (tehus) där man även kan röka qalyan (vattenpipa). Till kebab dricker man vanligen dugh som görs på kärnad surmjölk eller yogurt blandad med vatten och minta. En annan populär dryck är fruktjuice (abmive) som finns i flera olika kombinationer. Kranvattnet är drickbart i stort sett överallt i Iran.

Ø      Dricks: Det fordras inte att man ger dricks i Iran, men det förekommer att man lägger till 10% på notan på finare restauranger. 

Ø      Mattider och etikett: Lunch är huvudmåltid i Iran och äts vanligen mellan kl. 12.00 och 14.00. På fredagar stänger de flesta restauranger runt kl. 19.00. Under religiösa högtider håller alla restauranger stängt och under fastemånaden ramadan öppnar de först efter solnedgången. Eftersom utländska besökare och resenärer inte fastar har restauranger i anslutning till hotell öppet som vanligt under ramadan. I iranska hem är det vanligt att man äter på golvet, men man skall inte glömma att först ta av sig skorna. Värden sitter inte vid bordets ände utan vanligen i bakgrunden för att försäkra sig om att alla gäster är belåtna och får vad de önskar. Han eller hon sätter sig inte heller förrän alla gäster har intagit sina platser.

Ø      Bushehr:

Abananbar Qawam - serverar en rik variation iranska och lokala rätter i traditionell bandari miljö, byggnaden rymde ursprungligen stadens cistern och är vackert dekorerad med lokala konstverk, har en utmärkt fisk och lammstuvning. På taket finns ett tehus med utsikt över Persiska vikens vatten. Adress: Khalij Fars St.

Gabgoo - serverar iranska hamburgare, grillad kyckling och kebab.

Sahel – serverar iranska kebabrätter. Adress: Khalij Fars St.  

Ø      Hamadan:

Abu Ali - serverar iranska rätter. Adress: Abu Ali Hotel.

Italian Ice Cream - är ett omtyckt kafé som serverar glass och andra efterrätter.

Shilan - serverar en rik variation iranska rätter vid lunchtid. Adress: Abu Ali Ibn Sina St. 

Ø      Isfahan:

Bastani - är en traditionell restaurang i södra hörnet av Imam-torget som serverar ett varierat utbud iranska rätter, däribland en mycket omtyckt abgusht. Adress: Imam Khomeini Sq.

Chehelsotun - är Isfahans flottaste restaurang och ligger belägen i Abbasi hotell. Serverar både iranska och europeiska rätter till överkomliga priser. Adress: Abbasi hotell.

Maharaja - serverar indiska rätter. Adress: Engelab Islami Sq.

Shahrzad - serverar både iranska och europeiska rätter. Vacker inredning med stora qajariska målningar. Mycket god service. Adress: Abbas Abad St. 

Ø      Kashan:

Delpazir - drivs av en engelsk kvinna och hennes iranska make, serverar kebabrätter, marinerad kyckling, fesenjan och andra stuvrätter. Adress: Ayatollah Kashani St.

Soltan Amir Ahmad Hammam – är en förträfflig traditionell restaurang som serverar iranska rätter och är belägen i vad som tidigare var ett badhus (hammam). Adress: Alavi St. 

Ø      Kerman:

Akhavan – serverar iranska rätter i stora potioner. Adress: Ayatollah Saduqi St.

Sardars tehus - serverar lokala rätter, såsom borsgoneh (kermansk tuvning med äggplanta), i olika kombinationer. Adress: Vakil-basaren.

Khan Sayyah – serverar iranska rätter i trevlig traditionell persisk miljö, har en umärkt salladsbuffé. Adress: Dr. Shariati St. 

Ø      Kish:

Maryam - serverar iranska rätter. Adress: Maryam Shopping Mall.

Sahel - serverar iranska rätter. Adress: Sahel Sq.

Venus - serverar hamburgare och pizza. Adress: Venus Shopping Mall. 

Ø      Mashhad:

Fried Chicken Pizza - serverar sandwich, pizza och hamburgare.

Hezardastan - är ett populärt tehus i traditionell persisk miljö som serverar persiska rätter. Levande musik på kvällarna. Adress: Jannati Mall.

Pars - serverar utmärkta iranska rätter. Adress: Imam Khomeini St.

Saba Chelo kebab - serverar iranska rätter. Adress: Azadi St.

Vitamin Sara - serverar utsökta fruktdrycker i tusen olika smaker. Adress: Shahid Raja’i St. 

Ø      Shiraz:

110 Hamburgers - är en trendig restaurang som serverar hamburgare. Adress: Anvari St.

Roodaki - serverar varierade iranska rätter i traditionell miljö med salladsbar. Välsmakande fiskspett. Adress: Roodaki St.

Sarve naz – serverar europeisk rätter, däribland kalvschnitzel. Adress: Shiraz Eram hotel.

Shazdeh – serverar iranska rätter. Levande musik på kvällarna. Välsmakande kalam-polo, en risrätt med köttbullar. Adress: Framför Vakil-moskén.

Yord - serverar qashqa’i-rätter i ett traditionellt nomadtält med gabbemattor på golvet. Adress: Dianakan, 8km nordväst om centrala Shiraz. 

Ø      Tabriz:

Baluch Pizza - serverar pizza och Kentucky-fried kyckling. Adress: Vali Asr St.

Esteklal - serverar iranska rätter och är känd för sin utmärkta abgusht (persisk gryträtter). Adress: Ferdosi St.

Selamat – serverar potatiskotletter, falafel och ash (persisk stuvning). Adress: Emam Khomeini St.  

Ø      Teheran:

Albors - serverar iranska kebabrätter. God service men dyra priser. Adress: Sohrawardi St.

Baba Taher - serverarar iranska rätter i traditionell miljö. Levande musik. Adress: Jomhuri-yi islami St.

Elma Tajrish – serverar läcker pizza, hamburgare och lasagne. Adress: Tajrish Sq. 

Jam-e Jam Food Court - rymmer en rad restauranger som serverar kinesiska, italienska, franska och engelska rätter. Adress: Taheri St, Vali Asr Ave.

Sanaee Coffee Shop – ett populärt kafé som även rymmer Irans främsta kaffehandel. Man säljer alla varianter av importerade kaffebönor. Utsökt kaffe och choklad-milkshake. Adress: Sanaee St.

Seoul Garden - serverar ett brett utbud koreanska och kinesiska rätter. Adress: Bolour Hotel, Qarani St.

Seryna - serverar japanska rätter, förmodligen Teherans bästa teppanyaki och sushi. Trevlig atmosfär. Adress: Khoddami St, Vanak.

Taj Mahal - serverar ett brett utbud indiska rätter, brukar betraktas som den bästa indiern i Teheran, god curry. Adress: Molla Sadra Avenue, Vanak Sq.

Tandoor - serverar nordindiska rätter. Adress: Hotel Safir, Ardalan Alley.

Zeitoon - serverar både iransk mat och europeisk mat. Pampig frukostbuffé. 

Ø      Yazd:

Hammam-i Khan - ligger i Gamla stan och är en av Yazds mest romantiska restauranger. Serverar traditionella iranska rätter. Platsen var tidigare ett badhus och ett par av bassängerna har bevarats. Adress: Khan Bazaar Sq.

Melli Dinner House – serverar utmärkt grillad kyckling och samosa. Adress: Imam Khomeini St, Beheshti Sq.

Persia Sandwich - serverar persisk kebab och hamburgare. Adress: Beheshti Sq.

Silk Road – serverar indiska och persiska rätter, fin utsikt från terassen. Adress: Masjed Jameh Ave.