Res till Iran!

Iran har på kort tid blivit ett av de snabbast växande resmålen i Mellanöstern. En resa till Iran är så mycket mer än ett besök i ett främmande land. Det är en kontakt med en annan kulturtradition. Vid sidan av praktfulla kungapalats och utsöِkta moskéer har landets mångtusenåriga civilisation frambragt en skatt av konst, litteratur och religiösa traditioner vars visdom och skönhet saknar motstycke.

Idag finns det möjlighet att uppleva detta förtjusande land som nyligen har beskrivits som ett "eldorado för den som är intresserad av historia och kultur". Iran är rikt på vackra sevärdheter och utsökt natur: praktfulla trädgårdar, myllrande basarer, snöklädda berg, apelsinlundar och havsstränder. Här finns några av världens främsta exemplar av islamisk konst och arkitektur vars turkosblå mosaiker bjuder på en förtrollande resa direkt in i "Tusen och en natt".

Iran har sett mäktiga riken stiga och falla, men trots otaliga invasioner har gästfriheten alltid varit helig hos perserna. Vänliga leenden möter dig överallt med den vanliga hälsningen: Khush amadid, jag välkomnar dig!

Ø      Flyg: Iran Air flyger till Teheran från Arlanda på torsdagar och lördagar. Pris: 3200-3800 kronor. Även Kish Airline flyger från Arlanda på lördagar. Pris: 2350 kronor. SAS, Lufthansa, KLM, Air France m fl flyger från Arlanda dagligen. Pris: ca 4500 kronor. Se vidare, www.iranair.se och www.sas.se

               

       

 Ø   Organiserade turer: Ett växande antal researrangörer i och utanför Iran erbjuder organiserade turer för turister. Servicen sträcker sig från allt mellan hotellbokning och transport till organiserade rundturer som inkluderar helpension. I Sverige arrangerar Temaresor kulturresor till Iran med erfaren reseledare. Langley Travel och Pathfinder Travels organiserar resor till olika skidorter i Elborz-bergen. Resecentrum gruppen och Seirosafar är två resebyråer i Stockholm som erbjuder direktflyg och rundresor i Iran med SAS eller Iran Air. Klicka på respektive ikon ovan för mer information om utbud och priser.

 

 Ø      Turistbyråer: Det statliga Iran Tourism and Touring Organization har turistbyråer i alla större städer som erbjuder information om landet, sevärdheter, boende och transporter. Här kan man även få gratis kartor. Turistbyråerna har vanligtvis engelsktalande personal. Se vidare, www.itto.org